Rețete Pascale

Placinta cu aluat de casa, carne si ciuperci (2015)


Placinta cu aluat de casa, carne si ciuperci

Placinta mea preferata este cea cu carne, ciuperci si aluat facut in casa, cu unt, cu straturi multe, ca la foietaj.

Ingrediente:
pentru aluat:
faina cat cuprinde (poate intra pana la 1 kg);
200 g unt;
3 linguri generoase de iaurt;
1 lingurita sare;
1 plic praf de copt Dr. Oetker;
2 oua.

pentru umplutura de carne:
600 g carne tocata;
1 ceapa;
1 ou;
1 morcov ras;
Sare, piper, boia dulce – dupa gust;

Optional: ciuperci  dupa gust.

Pentru ornat: 100 g cascaval ras + 1 ou batut bine.


Mod de preparare:

Mai intai pregatim aluatul:
Se amesteca doar 100 g unt (restul se va intinde mai tarziu, cu degetele pe foaie) cu 2 oua, iaurtul, sarea, praful de copt si faina cat cuprinde. Poate intra pana la 1 kg de faina. Se amesteca bine si se framanta pana se desprinde aluatul de pe maini. Coca trebuie sa fie suficient de tare pentru intins.


Se presara faina pe masa de lucru, se intinde aluatul, apoi se pun cu mana bucatele mici de unt, din loc in loc. Se impatureste foaia si si se lasa o jumatate de ora la rece.


Dupa 30 de minute, repetam procedeul. Astfel, foaia va fi intinsa, acoperita din loc in loc cu unt si impaturita, in total de 3 ori.
La a treia rulare a aluatului, cat timp sta la frigider aluatul, putem sa calim carnea.
 



Cum pregatim umplutura de carne:
Se toaca marunt ceapa si se caleste in putin ulei. Se adauga si carnea si se prajesc bine impreuna. Dam de pe foc, adaugam sare, boia dulce si piper dupa gust, 1 morcov ras si 1 ou batut bine si se amesteca bine.

Pregatirea placintei:
Se presara faina pe masa de lucru, aluatul se imparte in 2 bucati si se intinde fiecare cu sucitorul. Se asaza cu grija primul aluat in tava, pe foaie de copt, se indeparteaza cu grija surplusul de coca de pe margini.
Se adauga carnea si se intinde bine cu o lingura. Se presara ciuperci dupa gust (doar pentru doritori), apoi se intinde si cea de-a doua foaie de aluat si se inveleste cu ea placinta.
Din surplusul de coca se modeleaza forme pe care le putem lipi pe placinta.
La urma, se unge cu ou si se presara cascavalul ras.
Se da la cuptor la foc potrivit si se lasa cam 25-30 de minute pana devine aurie.


Este o mancare foarte gustoasa, care se poate servi alaturi de o salata de legume.


Timp de pregatire: aprox 2h
Timp de coacere: 30min

Portii: aprox 16 - depinde de cum o taiati


Pofta Buna!


Comentarii