Placinta cu aluat de casa, carne si ciuperci (2015)
Placinta
cu aluat de casa, carne si ciuperci
Placinta mea preferata este cea cu carne,
ciuperci si aluat facut in casa, cu unt, cu straturi multe, ca la foietaj.
Ingrediente:
pentru
aluat:
faina
cat cuprinde (poate intra pana la 1 kg);
200 g
unt;
3
linguri generoase de iaurt;
1
lingurita sare;
1 plic
praf de copt Dr. Oetker;
2 oua.
pentru
umplutura de carne:
600 g carne
tocata;
1
ceapa;
1 ou;
1
morcov ras;
Sare,
piper, boia dulce – dupa gust;
Optional: ciuperci – dupa gust.
Pentru ornat: 100 g cascaval ras + 1 ou batut bine.
Mod de preparare:
Mai
intai pregatim aluatul:
Se amesteca doar 100 g unt (restul se va intinde mai tarziu, cu degetele pe foaie) cu 2 oua, iaurtul, sarea, praful de copt si faina cat cuprinde. Poate
intra pana la 1 kg de faina. Se amesteca bine si se framanta pana se desprinde
aluatul de pe maini. Coca trebuie sa fie suficient de tare pentru intins.
Se presara
faina pe masa de lucru, se intinde aluatul, apoi se pun cu mana bucatele mici
de unt, din loc in loc. Se impatureste foaia si si se lasa o jumatate de ora la
rece.
Dupa 30
de minute, repetam procedeul. Astfel, foaia va fi intinsa, acoperita din loc in
loc cu unt si impaturita, in total de 3 ori.
La a
treia rulare a aluatului, cat timp sta la frigider aluatul, putem sa calim
carnea.
Cum pregatim
umplutura de carne:
Se
toaca marunt ceapa si se caleste in putin ulei. Se adauga si carnea si se
prajesc bine impreuna. Dam de pe foc, adaugam sare, boia dulce si piper dupa
gust, 1 morcov ras si 1 ou batut bine si se amesteca bine.
Pregatirea
placintei:
Se
presara faina pe masa de lucru, aluatul se imparte in 2 bucati si se intinde fiecare
cu sucitorul. Se asaza cu grija primul aluat in tava, pe foaie de copt, se indeparteaza
cu grija surplusul de coca de pe margini.
Se
adauga carnea si se intinde bine cu o lingura. Se presara ciuperci dupa gust
(doar pentru doritori), apoi se intinde si cea de-a doua foaie de aluat si se
inveleste cu ea placinta.
Din surplusul
de coca se modeleaza forme pe care le putem lipi pe placinta.
La
urma, se unge cu ou si se presara cascavalul ras.
Se da
la cuptor la foc potrivit si se lasa cam 25-30 de minute pana devine aurie.
Este o
mancare foarte gustoasa, care se poate servi alaturi de o salata de legume.
Timp de pregatire:
aprox 2h
Timp de coacere: 30min
Timp de coacere: 30min
Portii:
aprox 16 - depinde de cum o taiati
Pofta
Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!