Tort Anca (2017)


Tort Anca

Pentru onomastica mea, am pregatit un tort de toamnă cu nuci rumenite, cremă de brânză şi struguri albi

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5 ouă,
5 linguri zahăr,
3 linguri făină,
6 linguri nucă,
un praf de copt,
un vârf linguriţă sare,

pentru crema de brânză:
250 g cremă mascarpone,
150 g frişcă lichidă,
2 linguri zahăr pudră,
1 linguriţă cafea măcinată,
1 pliculeţ ness,

pentru crema ganache:
100 g ciocolată cu lapte,
50 g frişcă lichidă,

pentru sirop avem nevoie de:
500 ml apă,
1 linguriţă esenţă rom,
3 linguri zahăr,

pentru ornat:
200 ml frişcă lichidă,
Cremă de brânză,
Nucă rumenită şi măcinată,
Struguri albi,
Flori de zahăr,
Zahăr colorat

Mod de preparare:
Pentru ca nuca să fie mai gustoasă şi mai aromată, mai întâi se rumeneşte la cuptor, apoi se lasă la răcit şi se macină.
Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă, pe foaie de copt. Se coace la foc mic 30 de minute sau până se rumeneşte. Se lasă la răcit.

Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul, se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.


Pentru crema de brânză, se bate frişca lichidă, dar nu prea tare, apoi se încorporează în crema mascarpone, se adaugă şi zahărul, cafeaua şi nessul şi se amestecă uşor cu o spatulă.

Pentru crema ganache, se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă. Se dă de pe foc, se adaugă ciocolata ruptă bucăţele şi se amestecă bine să se topească. Se lasă la răcit, apoi se amestecă aşa cum facem în mod obişnuit cu frişca, până devine consistentă. Dacă vi se pare prea dulce, se poate adăuga şi o lingură cu nucă.


Se taie tortul în două foi, se umple cu jumătate din crema de brânză, se adaugă crema ganache, se presară încă o lingură cu nucă, boabe de struguri tăiate în jumătăţi şi despieliţate, apoi se adaugă capacul tortului. 
Se îmbracă în crema de brânză rămasă, se ornează cu frişcă bătută în prealabil, boabe de struguri, floricele de zahăr şi zahăr colorat.


Portii: 15
Timp total: aprox 3 ore




Pofta Buna!



Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 1 din decembrie 2018.

Comentarii