Ecleruri cu crema de alune si crema de ciocolata
Ecleruri cu crema de alune
si crema de ciocolata
Eclerurile sunt printre duliurile mele preferate,
inca de cand eram mica. Am pregatit in week-end cateva si le-am umplut pe unele
cu crema de alune de padure, pe altele cu crema de ciocolata si cafea.
Ingrediente:
Pentru ecleruri:
500 ml
apa,
250 ml
ulei,
350 g
faina 000;
O jumatate
de lingurita praf de copt,
Un praf
de sare,
5 oua,
Pentru crema:
350 ml
lapte,
2
linguri (cu varf) faina,
2
linguri zahar,
50 g unt,
In plus:
200 ml
frisca lichida,
pentru
crema de alune: 1 lingura alune de padure rumenite si macinate,
pentru
crema de ciocolata si cafea: putina ciocolata cu lapte, o lingurita cacao si o
jumatate de lingurita cafea
Mod de preparare:
Eclerurile:
Intr-o
craticioara se pun la fiert apa, uleiul si un praf de sare. Cand incepe sa
clocoteasca, se adauga faina, se fierb un pic impreuna, amestecand energic,
apoi se da de pe foc. Se lasa la racit. Apoi se adauga ouale, unul cate unul,
amestecand bine. Uneori intra la aluat 5 oua, alteori ajung 4, depinde de
marimea lor, de calitatea fainii, de umiditatea din incapere, asa ca ma bazez pe
faptul ca aluatul nu trebuie sa fie nici moale, nici vartos.
Se poate
umple un pos cu aluatul si sa se formeze ecleruri sau se pot pune cu lingurita,
intr-o tava pregatita cu foaie de copt.
Se coc mai intai 10 minute la foc mediu, ca se isi mareasca
volumul, dupa care se da focul mic. Cand sunt un pic aurii, se scoate tava, se
inteapa eclerurile pentru a se usca bine inauntru si se da inapoi la cuptor
pentru maxim 5 minute. Timpul total de coacere la o tava este de 25-30 de
minute, dar acum depinde de cuptorul fiecaruia.
Eu am obtinut 4 tavi cu ecleruri si am facut diferite forme,
rotunde, lungi…
Cremele:
Se fierbe
pe foc mic laptele cu zaharul si faina, amestecand cu telul, sa nu se formeze
cocoloase. Se fierbe pana se ingroasa, se da de pe foc, se adauga untul si se
amesteca bine.
O parte
din crema se amesteca cu alune de padure rumenite si macinate. O lingura de
alune este suficienta, dupa parerea mea, pentru ca au o aroma intensa.
Cealalta
parte se amesteca bine, cat timp e inca fierbinte, cu putina ciocolata cu
lapte, cacao si cafea, iar daca va place un gust mai pronuntat puteti inlocui
ciocolata cu lapte cu ciocolata amaruie.
Se lasa
cremele la racit, apoi se bate frisca lichida cu mixerul si se adauga in fiecare
crema 2-3 linguri de frisca sau dupa gust, amestecand tot cu mixerul. Frisca va
face cremele mai fine si mai gustoase.
Se
face un orificiu fiecarui ecler si se umple cu crema, iar altele cu frisca
ramasa. Se pudreaza cu zahar si se impart cu cei dragi.
Timp:
aprox 3h 25min
Portii: 4 tavi
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!