Ora 12 de casa
Ora 12
de casă
Prăjitura Ora 12 era una dintre preferatele mele în copilărie.
Am încercat să mă abat cât mai puţin de la reţeta clasică. Nu este ca cea de
cofetărie, însă a ieşit delicioasă.
Ingrediente:
Pentru blat:
250 g unt,
5 linguri de zahăr,
5 ouă,
1 linguriţă esenţă
naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker,
10 linguri lapte,
1 vârf de linguriţă
sare,
2 linguri cacao,
162 g făină,
1 plic praf de
copt,
Pentru sirop:
400 ml apă,
3 linguri zahăr,
2 linguriţe esenţă
de rom,
Pentru glazură:
100 g ciocolată
neagră,
50 g frişcă
lichidă,
Opţional: lapte
după gust
Pentru décor: 150 ml
frişcă lichidă,
În plus: puţină
ciocolată pentru ras
Mod de preparare:
Blatul:
Se freacă untul cu
zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, esenţă de vanilie, laptele, un praf
de sare şi cacaoa. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina,
praful de copt şi se amestecă bine.
Se obţine o
compoziţie cremoasă (ca la negresă doar că folosim şi gălbenuşurile şi
albuşurile la blat) care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă
la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul
scobitorii). Se lasă la răcit.
Siropul:
Se prepară siropul
din apă şi zahăr, se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom, se lasă la răcit.
Glazura:
Se încălzeşte pe
foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă), se dă de pe foc, se adaugă
ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Pentru că mie mi
s-a părut prea densă, iar gustul de ciocolată prea puternic, am adăugat 2
linguri de lapte rece şi am amestecat (nu e nevoie să reîncălziţi, se va
omogeniza frumos). Se lasă la răcit 1-2 minute.
Montare și decor:
Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine pufoasă, dar nici moale, nici tare.
Se taie prăjitura
în pătrate. Eu am avut o tavă 25x25 cm, am obținut 16 pătrate. Se însiropează
delicat fiecare pătrat, apoi se toarnă glazura peste fiecare. Se lasă un pic să
se închege glazura, apoi se decorează fiecare pătrat cu frişcă bătută mai
devreme, cu ajutorul unui poș cu duza stea pentru decorat.
La final, se rade
puţină ciocolată peste fiecare prăjitură.
Se dă la rece până
la servire.
Sfaturi:
Nu exageraţi cu esenţa de rom, pentru a nu acoperi
celelalte arome ale prăjiturii.
Dacă glazura s-a întărit şi o doreaţi mai subţire, la
fel, o puteţi subţia cu puţin lapte.
Aveţi grijă să distanţaţi prăjiturile, atunci când le
glazuraţi, pentru a se putea prelinge frumos glazura.
Timp de coacere: 30
min
Timp de pregătire:
1h
Porţii: 16
Poftă
Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!