Prăjituri Dragobete (2018)
Prăjituri Dragobete
Poate că
nu toată lumea sărbătoreşte Valentine’s Day, iar alții nu au auzit de
Dragobete. Oricare ar fi preferata noastră, până la urmă, e o ocazie frumoasă
de a sărbători iubirea. Important este să nu uităm să ne bucurăm. Pe 14 sau pe 24
februarie, pe 8 martie, de 1 iunie, în orice altă zi, sau în fiecare zi.
Am pregătit aceste prăjituri cu două foi de pandişpan şi un strat delicios de cremă de cafea, îmbrăcată în cremă ganache, pentru o notă finală am pregătit şi câteva
decoraţiuni din zahăr.
Ingrediente:
Pentru foile
de pandişpan:
5 ouă,
4
linguri zahăr,
1
lingură zeamă de lămâie,
200 g
unt,
1
linguriţă extract de vanilie,
10
linguri lapte,
1 plic
praf de copt,
6
linguri făină,
1
lingură cacao,
Pentru
sirop:
250 ml
apă;
2
linguri zahăr,
Pentru
crema de cafea:
400 ml
lapte,
2
gălbenuşuri,
3
linguri făină,
3
linguri zahăr,
1 plic
zahăr vanilat Bourbon,
1 lingură
cafea solubilă,
100 g
unt,
Pentru
crema ganache:
200 ml
frişcă lichidă,
50 g
ciocolată menaj,
Pentru
decoraţiuni de zahăr:
5
linguri zahăr
Mod de
preparare:
Pentru
foile de pandişpan: se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare
şi zeama de lămâie, iar după ce s-a format spuma se adaugă şi 2 linguri de
zahăr, amestecând.
Separat,
se amestecă untul cu gălbenuşurile, celelalte 2 linguri de zahăr, extractul de
vanilie şi laptele. După aceea, se adaugă 3 linguri de făină, praful de copt şi
albuşurile. Mai departe, amestecul rezultat se împarte în două: unul va rămâne
alb, iar celalalt va fi negru. Se distribuie făina astfel: în compoziţia albă
se adaugă încă 2 linguri de făină, iar în cealaltă 1 lingură de făină şi 1 de
cacao. Consistenţa obţinută trebuie să fie cremoasă.
Se
toarnă compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se coace aprox 10 min, la
foc mic, până devine uşor aurie, fără însă a o usca. Se scoate separat pe o
tavă şi se lasă la răcit. Apoi se coace şi foaia de cacao.
Siropul:
se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă 5 minute, se dă de pe foc, fără
a mai adăuga alte esenţe, pentru a nu eclipsa preparatul final.
Pentru crema
de cafea: într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul,
zahărul vanilat Bourbon şi făină, se toarnă în fir subţire laptele cald,
amestecând şi bătând uşor cu telul pentru a o aera. Se ferbe pe foc mic până se
îngroaşă, se de pe foc, se adaugă untul şi cafeaua solubilă şi se omogenizează.
Se lasă la răcit.
Pentru
crema ganache: se încălzeşte frişca lichidă atât cât să ne frigă la deget. Se
dă de pe foc, se toarnă într-un vas adânc în care am rupt ciocolata şi se
amestecă bine. Compoziţia este acum lichidă, dar se dă la frigider pentru 10
minute, apoi se amestecă cu mixerul până devine cremoasă şi consistentă.
Se
porţionează foile de pandişpan, decupând în forma dorită. Se însiropează
delicat.
Se asamblează adăugând peste foaia albă un strat de cremă de cafea,
apoi foaia de cacao, se decorează cu crema ganache. Pentru o notă finală, se
adaugă şi decoraţiuni de zahăr.
Pentru decoraţiuni,
se caramelizează 5 linguri cu zahăr până se topeşte zahărul, având grijă să
nu-l ardem. Se agită uşor ibricul şi, când începe să se răcească, se toarnă în
fir subţire pe o foaie de copt formând inimioare sau alte forme, iar cu o
lingură sau un cuţit se trag fire din acea formă, manevrând cu grijă.
Timp:
aprox 2h 30min
Porţii: Eu
am obţinut 16 pătrate mici şi 3 inimi mari. Porţionând altfel, se pot obţine
ori 9 inimi mari, ori 16 pătrate mai mari.
Poftă Bună!
Distincții
culinare:
Rețetă publicată în Revista Practic în Bucătărie nr. 03/2020.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!