Cozonaci Pascali (2018)
Cozonaci Pascali
Anul acesta am
pregătit pentru Paşte doi cozonaci mari cu cacao, nucă, stafide şi rahat. Pe
unul din ei l-am luat la ţară, unde am petrecut alături de naşa şi alte rude,
sărbătorile Pascale. Au fost cu toţii încântaţi de cozonac.
Ce am schimbat la
reţetă faţă de alţi cozonaci pregătiţi anterior: nu am mai pregătit maia, ci am
frământat direct. La final, am lăsat la crescut cozonacii în tăvi un timp dublu
comparativ cu alte dăţi. Au ieşit mai pufoşi şi mai mari.
Ingrediente:
pentru 2 cozonaci
mari:
50 g drojdie,
4 ouă,
Aprox 1 kg făină,
300 ml lapte
călduţ,
250 ml apă caldă,
1 linguriță sare,
5 linguri zahăr,
Aprox 150 ml ulei
pentru frământat,
pentru umplut:
7 linguri zahăr,
5 linguri cacao,
5 linguri de nuci
rumenite şi măcinate,
1 plic zahăr
vanilat,
stafide înmuiate în
vin alb,
rahat asortat tăiat
cubuleţe,
1 gălbenuş şi puţin
lapte pentru uns înainte de copt.
în plus: puţină apă
şi zahăr pentru uns după copt
Mod
de preparare:
Se fărâma drojdia
şi se dizolvă în puţin lapte cald. Se adaugă zahărul, ouăle, restul de lapte, apa şi sarea, încorporând făina treptat. Se frământă, adăugând la nevoie ulei, câte
puţin, până devine consistent, bine legat, dar pufos, nu vârtos. Se acoperă cu
folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc
ferit de curenţi de aer.
Se prepară într-un
castron umplutura: se amestecă nuca, zahărul, zahărul vanilat, cacaoa,
stafidele înmuiate înainte în vin alb şi rahatul tăiat cubulețe.
Se presară făină pe
masa de lucru şi se împarte aluatul în două părţi.
Pentru cozonacul
împletit, se întinde o foaie, pe care o împărţim în trei fâşii. Se presară din
amestecul de mirodenii de mai sus pe fiecare fâșie de aluat, apoi se împletesc
fâşiile. Se aşază cozonacul într-o tavă cu foaie de copt.
Pentru al doilea
cozonac, se întinde aluatul rămas, în foaie, se presară restul de umplutură. Pe
acesta nu l-am împletit, doar l-am rulat. Se aşază şi el în tavă.
Se lasă cozonacii
la crescut în tăvi, de data aceasta, i-am lăsat până au depăşit tăvile. Se ung
cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte. Se coc la cuptorul preîncălzit, la
foc mic, 50 de minute sau până se rumenesc. După ce se scot din cuptor, se ung
cu apă şi zahăr, pentru luciu, apoi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar
când se răcesc, se pot felia.
Poftă Bună!
Timp de pregătire:
aprox 2h 50min
Timp de coacere:
aprox 50min
Porţii: 24
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!