Tort cu lalele


Tort cu lalele

Un tort cu pandişpan clasic însiropat, cremă de mascarpone cu ciocolată, sos de zmeură şi multe lalele realizate cu nişte duze pe care mi le doream mult şi pe care le-am primit de Paşte.


Ingrediente:
pentru blat:
5 ouă,
un vârf linguriţă sare,
1 lingură zeamă de lămâie,
4 linguri zahăr,
150 ml ulei,
5 linguri făină,
un plic praf de copt,

pentru sirop avem nevoie de:
300 ml apă;
2 linguri zahăr;
2 linguriţe esenţă rom;

pentru cremă:
200 g mascarpone,
200 g frişcă lichidă,
50 g ciocolată albă,
50 g ciocolată cu lapte,
1 lingură ness,

pentru decor:
150 g mascarpone,
150 ml frişcă lichidă,
50 ml frişcă lichidă,
50 g ciocolată albă,
2 linguri gem de zmeură,
1 linguriță ness,
4 linguri apă

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu zeama de lămâie şi un praf de sare, iar când se formează spuma, se adaugă zahărul. Când spuma devine consistentă, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, praful de copt şi făina. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă pentru copt (a mea a fost mai mică, dar tortul a ieşit înalt). Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 30-35 de minute sau până devine auriu.  Se lasă la răcit.

Pentru sirop: acesta se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, la foc mic. Se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit.

Se taie tortul în 4 foi. Se însiropează, apoi se umple tortul cu cremă.

Pentru cremă:
Se amestecă mascarpone cu frişca lichidă cu o spatulă (nu cu mixerul pentru că se va bate prea tare), după care se da deoparte din ea o treime. Astfel, acea treime rămâne albş şi se mai amestecă doar cu ciocolata albă topită şi răcită. Iar cealaltă parte se amestecă bine cu o lingură cu ness şi ciocolata cu lapte de asemenea topită şi răcită. Mie mi s-a părut suficient de dulce, deci nu am mai pus zahăr, însă gustaţi şi adăugaţi, dacă vă place.



Montare şi decor:
Se desface gemul de zmeură (eu am avut nişte gem făcut de mine) în puţină apă, se lasă să fiarbă cam 5 minute, până scade apa, apoi se lasă la răcit şi se strecoară de seminţe.
Pentru crema de decor, se amestecă 150 g mascarpone cu 150 ml frişca lichidă. O parte se amestecă împreună cu sosul de zmeură, care îi va conferi o nuanţă subtilă de roz, iar altă parte dacă doriţi, cu puţin ness (apox 1 linguriță) doar pentru o nuanţă ivoire. Se îmbracă în cremă, se decorează cu lalele, dar şi cu puţină frişcă bătută (aprox 50 ml) pe margini.

Porţii: 16
Diametrul formei de copt: 17cm
Timp de coacere: 35min
Timp de pregătire: 2h





Poftă Bună!

Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 5 din aprilie 2019

Comentarii