Tort cu lalele
Un tort cu pandişpan clasic însiropat, cremă de mascarpone cu
ciocolată, sos de zmeură şi multe lalele realizate cu nişte duze pe care mi le
doream mult şi pe care le-am primit de Paşte.
Ingrediente:
pentru blat:
5 ouă,
un vârf
linguriţă sare,
1
lingură zeamă de lămâie,
4
linguri zahăr,
150 ml
ulei,
5
linguri făină,
un plic praf
de copt,
pentru sirop avem
nevoie de:
300 ml
apă;
2
linguri zahăr;
2
linguriţe esenţă rom;
pentru cremă:
200 g
mascarpone,
200 g
frişcă lichidă,
50 g
ciocolată albă,
50 g
ciocolată cu lapte,
1 lingură ness,
1 lingură ness,
pentru decor:
150 g
mascarpone,
150 ml
frişcă lichidă,
50 ml
frişcă lichidă,
50 g
ciocolată albă,
2
linguri gem de zmeură,
1 linguriță ness,
1 linguriță ness,
4
linguri apă
Mod
de preparare:
Pentru blat: se bat spumă cu mixerul albuşurile
cu zeama de lămâie şi un praf de sare, iar când se formează spuma, se adaugă zahărul.
Când spuma devine consistentă, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, praful
de copt şi făina. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă pentru copt (a mea
a fost mai mică, dar tortul a ieşit înalt). Se dă la cuptorul preîncălzit, la
foc mediu, aprox 30-35 de minute sau până devine auriu. Se lasă la răcit.
Pentru sirop: acesta se prepară din apă şi
zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, la foc mic. Se dă de pe foc, se adaugă
esenţa de rom şi se lasă la răcit.
Se taie tortul în 4 foi. Se însiropează, apoi se umple tortul cu cremă.
Pentru cremă:
Se
amestecă mascarpone cu frişca lichidă cu o spatulă (nu cu mixerul pentru că se
va bate prea tare), după care se da deoparte din ea o treime. Astfel, acea
treime rămâne albş şi se mai amestecă doar cu ciocolata albă topită şi răcită.
Iar cealaltă parte se amestecă bine cu o lingură cu ness şi ciocolata cu lapte de
asemenea topită şi răcită. Mie mi s-a părut suficient de dulce, deci nu am mai
pus zahăr, însă gustaţi şi adăugaţi, dacă vă place.
Montare şi decor:
Se
desface gemul de zmeură (eu am avut nişte gem făcut de mine) în puţină apă, se
lasă să fiarbă cam 5 minute, până scade apa, apoi se lasă la răcit şi se
strecoară de seminţe.
Pentru
crema de decor, se amestecă 150 g mascarpone cu 150 ml frişca lichidă. O parte se amestecă
împreună cu sosul de zmeură, care îi va conferi o nuanţă subtilă de roz, iar
altă parte dacă doriţi, cu puţin ness (apox 1 linguriță) doar
pentru o nuanţă ivoire. Se îmbracă în cremă, se decorează cu lalele, dar şi cu puţină
frişcă bătută (aprox 50 ml) pe margini.
Porţii:
16
Diametrul
formei de copt: 17cm
Timp de
coacere: 35min
Timp de
pregătire: 2h
Poftă Bună!
Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în
Bucătărie și publicată în nr. 5 din aprilie 2019
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!