Foietaj cu brânză dulce şi jeleu de căpşuni


Foietaj cu brânză dulce şi jeleu de căpşuni

Prăjitură cu aluat foietaj, cremă cu brânză dulce, ciocolată albă şi amăruie şi decorată cu jeleu de căpşuni

Ingrediente:
200 g aluat foietaj,

Pentru cremă:
215 g brânză dulce,
170 g frişcă lichidă,
40 g ciocolată albă,
40 g ciocolată amăruie,
4 g (jumătate de plic) zahăr vanilat Bourbon,

Pentru jeleu:
200 g căpşuni,
45 g zahăr,
150 ml apă,
1 plic gelatină

Mod de preparare:
Se aduce aluatul de foietaj la temperatura camerei. Se taie în dreptunghiuri şi se coc la foc mediu până se rumenesc. Se lasă la răcit.

Pentru jeleu: se pune gelatina la hidratat în 100 ml apă rece, maxim 10 minute.
Între timp, se pun pe foc mic, într-o crăticioară, căpşunile spălate şi tăiate cu zahărul şi 50 ml apă. Se fierb până se încheagă uşor şi mai scade un pic. Eu l-am preferat cu tot cu pulpă, însă dacă doriţi, îl puteţi strecura. Se lasă la răcit un pic şi se opresc câteva pentru decor, iar restul se pasează la blender.

Se adaugă gelatina peste amestecul de căpşuni, se omogenizează şi se toarnă într-o tavă de chec pregătită cu folie alimentară

Pentru cremă: se încălzeşte frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă, ci atât cât să frigă la deget), se adaugă ciocolata albă ruptă bucăţele, se amestecă până se dizolvă şi se dă la frigider până se răceşte bine. Se bate apoi cu mixerul până devine pufoasă, consistentă, dar nu tare. Din aceasta, se dă deoparte o treime pentru decor.
Se amestecă brânza dulce cu cele două treimi din crema ganache albă pregătită anterior, cu ciocolata amăruie topită şi zahărul vanilat Bourbon.


Pentru asamblare şi decor: se taie fiecare foietaj, în câte două foi, se adaugă crema cu un pos de ornat, se pune capacul, se unge cu crema ganache albă păstrată deoparte, se adaugă jeleul tăiat tot dreptunghiuri, se decorează cu căpşuni şi ganachul alb rămas.

Timp de pregătire: 1h
Timp de coacere: 20min
Porţii: 5




Poftă Bună!


Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 7 din iunie 2018.

Comentarii